Wat heeft de Michelingids met autobanden te maken?

De allerbeste restaurants van de wereld worden beloond met een Michelinster (of twee, of drie). Sterren die worden verleend door bandenfabrikant Michelin. Maar wat heeft een bandenfabrikant precies met haute cuisine te maken? Of andersom: wat heeft de Michelingids met autobanden te maken?

Michelin is in de 19e eeuw opgericht en in 1895 maakten zij de eerste rubberen band voor auto’s. Niet dat er in die tijd veel auto’s op de weg waren: in Nederland bijvoorbeeld waren er rond 1900 maar 1500 autobezitters. Dus Michelin had op dat moment maar een kleine afzetmarkt. Zeker als deze auto’s weinig reden: dan hadden ze vrijwel nooit nieuwe banden nodig. 

Wat hadden ze op dat moment kunnen doen? Ze hadden de autobanden goedkoper kunnen laten produceren, ze hadden meer reclame kunnen maken of ze konden zich focussen op een betere kwaliteit. Maar wat deden ze? Ze gingen zich verdiepen in de gastronomie en deelden sterren uit aan uitzonderlijk goede restaurants. 

Design Thinking

Hun redenatie was namelijk dat als Michelin reisgidsen en restaurantgidsen ging produceren, dat dan het autotoerisme een boost kreeg. En dat was weer goed voor de slijtage en dus bandenverkoop. Kortom, Design Thinking avant-la-lettre! Want ze hadden een probleemdefinitie (‘men moet meer autobanden gaan kopen’), ze hadden de gebruiker zeer goed centraal gesteld en hebben ongetwijfeld via een soort brainstormsessie hun idee gekregen. Een mooi voorbeeld van hoe de principes van Design Thinking twee eeuwen geleden al werden toegepast, Dus nu weet je wat de Michelingids met autobanden te maken heeft!

Workshop Design Thinking

Wil je meer weten over Design Thinking? Volg dan onze workshop! Als je deze workshop hebt gevolgd, snap je precies hoe Design Thinking werkt en hoe jij een bijdrage kunt leveren in het proces. Je gaat naar huis met een getest prototype, dat je verder kunt (laten) ontwikkelen.

Design thinking bij maatschappelijke vraagstukken