Wat is Zakelijk Tekenen?

We hebben het telkens over zakelijk tekenen, maar wat is zakelijk tekenen eigenlijk? Zakelijk tekenen, ook wel beeldend/visueel tekenen genoemd, is het gebruik maken van (inhoudelijke) tekeningen in een werkcontext, met als doel om een boodschap over te brengen. De tekeningen worden gebruikt om bijvoorbeeld processen te visualiseren, beter met elkaar te kunnen samenwerken of om problemen inzichtelijk te maken. Een zakelijke tekening bestaat doorgaans niet alleen uit tekeningen: juist de combinatie van tekst met tekeningen maakt dat een poster of praatplaat krachtig en duidelijk werkt.

Zakelijk tekenen workshop

Zakelijk tekenen voor dummies

Moet je een tekentalent hebben om een zakelijke tekening te kunnen maken? Nee, iedereen kan leren om te visualiseren! Sterker nog, hoe eenvoudiger je tekening, hoe makkelijker je hersenen je tekening begrijpen: te veel details leiden af. Dus hoe minder lijnen, hoe meer impact. Vaak is het gewoon een kwestie van doen en veel oefenen.

Wat zijn de voordelen van visueel noteren?

  • Mensen begrijpen en onthouden beelden makkelijker en sneller dan tekst
  • Mensen zien in eerste instantie vorm en daarna pas tekst. Maak daar gebruik van!
  • Het verwerken van beelden kost de hersenen minder energie dan het verwerken van teksten
  • Door te tekenen wordt je manier van denken gestructureerder en effectiever
  • Met een tekening kun je ingewikkelde processen helder communiceren
  • Tekeningen helpen je om tot de kern van de zaak te komen en deze eenvoudig zichtbaar te maken
  • In een zakelijke context kunnen onderwerpen vaak abstract zijn, zoals processen en strategieën. Met beeld maak je dit concreter
  • Door te tekenen word je creatiever en krijg je nieuwe ideeën
Drie poppetjes met een idee lampje

Workshop Zakelijk Tekenen

Wil je aan de slag gaan met deze tips en meer leren over het waarom en wanneer van zakelijk tekenen? Wil je leren hoe je met zakelijk tekenen een verhaal vertelt? Volg dan de workshop Zakelijk Tekenen of neem contact met ons op!